Starwars-filmerna 1977, 1980, 1983

Att som nybörjare sätta sig in i världen av Star Wars, alla dess karaktärer och de olika filmerna krävs både lite tid och engagemang, men det är helt klart värt mödan – åtminstone enligt många människor världen över. Star Wars består av tre trilogier: originaltrilogin, prequeltrilogin och uppföljartrilogin. Det finns också ett antal fristående filmer om Star Wars. Här får du läsa om de filmerna som hela kultfenomenet Star Wars startade med, nämligen filmerna i originaltrilogin som kom mellan 1977 och 1983.

Star Wars: episode IV – Nytt hopp

Den allra första filmen om Star Wars släpptes år 1977, och gick då endast under namnet Star Wars. Regi och manus stod George Lucas för, och han har även regisserat vissa andra delar av filmserien. Filmen tar oss med till ett inbördeskrig i galaxen och några av de mest välkända karaktärerna, så som Darth Vader, Luke Skywalker, Prinsessan Leia, Han Solo och Chewbacca dyker upp redan i den här första filmen. Bland rollerna återfinns exempelvis Mark Hamill, Carrie Fisher och Harrison Ford.

Star Wars: episode V – Rymdimperiet slår tillbaka

Uppföljaren till den första filmen släpptes år 1980. Den utspelar sig tre år efter händelserna i Nytt hopp. Även här står Luke Skywalker i centrum, och det är även i denna film som vi får reda på att den onde Darth Vader är Luke Skywalkers far.

Star Wars: episode VI – Jedins återkomst

Jedins återkomst är den tredje och sista filmen i den första delen av filmserien. Den släpptes år 1983. I den här delen dör Darth Vader, och Luke Skywalker får för första gången se ansiktet på sin far, som vi i de senare prequelfilmerna får veta heter Anakin Skywalker, och var en gång i tiden på den goda sidan. I rollistan finner vi de skådespelare som hade huvudrollerna i de två tidigare filmerna i denna serie.