Starwars-filmerna 1999, 2002, 2005

Är du en av dem som faktiskt inte har satt dig in i Star Wars-filmerna? Då har du mycket att se fram mot! Det finns nämligen en originaltrilogi, en prequeltrilogi och en uppföljartrilogi. Utöver dessa finns det också några fristående filmer, varav alla ännu inte har släppts. Man kan kanske tro att prequeltrilogin är den första av dessa som lanserades, men så är faktiskt inte fallet. Filmerna inom denna trilogi spelades in mellan 1999 och 2005. Precis som filmerna innan och filmerna efter blev dessa stora kassasuccéer, såväl i USA som i andra delar av världen. Här får du lära dig lite mer om dessa filmer.

Star Wars: episode I – Det mörka hotet

Den första filmen i prequeltrilogin heter Det mörka hotet, och släpptes år 1999. I filmen återfinns en ung Anakin Skywalker, jedimästaren Qui-Gon Jin och hans lärling Obi-Wan Kenobi med flera. Det gäller alltså att komma ihåg att detta utspelar sig innan Luke Skywalker och Prinsessan Leias tid. I rollerna finner vi till exempel Ewan McGregor och Natalie Portman.

Star Wars: episode II – Klonerna anfaller

Uppföljaren Klonerna anfaller släpptes år 2002. Här har det gått 10 år sedan den förra filmens handling, och galaxen de befinner sig i är i början av ett stort inbördeskrig. I filmen får vi bekanta oss ännu mer med Luke Skywalkers far Anakin Skywalker. Bland skådespelarna återfinns bland annat Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen och Christopher Lee.

Star Wars: episode III – Mörkrets hämnd

Mörkrets hämnd är den sista delen av prequeltrilogin, och den släpptes år 2005. I den här delen föder Padmé Amidala hennes och Anakin Skywalkers tvillingar Luke och Leia, samtidigt som kriget i galaxen fortgår. Rollistan i filmen består bland annat av Ewan McGregor, Hayden Christensen, Christopher Lee, Natalie Portman och Samuel L. Jackson.