casino

Pencen : Undang-undang telah digubal!

Sidang akhbar Emmanuel Macron 2019 mengenai pencen (Dailymotion capture)

Divalidasi pada hari Jumaat, 14 April 2023 pada jam 6 petang oleh Majlis Perlembagaan, undang-undang mengenai pembaharuan pencen telah diisytiharkan pada waktu malam oleh Presiden Republik.

Ia tidak mengambil masa yang lama! Hanya beberapa jam selepas Majlis Perlembagaan mengesahkan teks mengenai pembaharuan pencen, dan khususnya, penangguhan progresif umur persaraan undang-undang kepada 64 tahun, Emmanuel Macron telah mengisytiharkan undang-undang itu. Ia akan berkuat kuasa pada 1 September 2023.

Buruh, imigresen, nuklear

Selepas tiga bulan pergolakan yang kuat, dua belas hari mobilisasi, selalunya dengan keganasan, mogok keras dan tindakan yang telah mengganggu kehidupan Perancis, nasib reformasi pencen telah dimeterai dalam beberapa jam oleh eksekutif.
Undang-undang yang diisytiharkan, Emmanuel Macron berharap dapat membuka halaman permulaan lima tahunnya yang huru-hara dan untuk mengusahakan pembaharuan lain, termasuk buruh, imigresen, nuklear …
Tetapi bantahan tetap kuat. Bukan sahaja institusi yang dipersoalkan, tetapi juga lelaki dan wanita kerajaan ini yang Perancis tidak tahan lagi. Mereka juga menyatakan kebencian mendalam terhadap Emmanuel Macron.

Pelbagai reaksi

Sebagai bukti, banyak reaksi yang disiarkan di rangkaian sosial. “Walaupun pada waktu malam, ia adalah malam” siaran Alexis Corbière (LFI) di Twitter.
“Seperti pencuri” untuk François Ruffin (LFI) yang mengecam “penahanan demokrasi”.
Edwy Plénel (Médiapart) “Dilucutkan daripada semua perlindungan demokrasi, Republik Kelima secara eksplisit menjadi rejim autoritarian.”
Julien Troccaz (Sud-Rail): “Emmanuel Macron telah menandatangani tamat mandatnya” dengan menggubal reformasi pencen.
Semua kesatuan sekerja menggesa gelombang pasang yang popular pada 1 Mei. Walaupun digubal, undang-undang mengenai reformasi pencen belum selesai membuat gelombang.

Artikel Pencen: Undang-undang digubal! muncul pertama di FrenchDailyNews.

resul sgp

pengeluaran sidney hari ini berapa

sidney yang

angka keluar hongkong

sgp hari ini