casino

Russia-Ukraine : Perang sebenar terbongkar

Sudut pandangan. Pada 21 Mac 2023, Vladimir Putin, di hadapan Xi Jinping, secara rasmi mendedahkan sifat perang dengan Amerika Syarikat, “Kami adalah untuk penggunaan yuan China dalam penempatan antara Persekutuan Rusia dan negara-negara di Asia, Afrika dan Amerika Latin.”

Régis Chamagne (DR)

Oleh Régis Chamagne

Jika Vladimir Putin mengatakan ini sekarang, ia adalah kerana syarat dipenuhi: diplomatik, ketenteraan, ekonomi dan kewangan.

Peringatan ringkas

Secara ringkas, mari kita ingat bahawa kuasa Amerika adalah berdasarkan dolar sebagai mata wang rizab dunia. Keadaan ini membolehkan Amerika Syarikat memberi makan kepada piramid Ponzi yang menjadi asas dolar kerana negara di seluruh dunia memerlukan dolar untuk perdagangan mereka. Misi tentera Amerika adalah untuk mengenakan dolar di seluruh planet dan untuk menghukum negara-negara yang keras hati apabila mereka tampil ke hadapan: Libya, sebagai contoh, yang mempunyai cita-cita untuk melancarkan mata wang pan-Afrika yang dikaitkan dengan emas. Oleh itu, kejatuhan dolar akan menjadi saksi sebenar kepada anjakan paradigma geopolitik.

Satu perkataan penjelasan

Untuk menghargai sepenuhnya kepentingan kenyataan Vladimir Putin, satu perkara mesti diingat: kenyataan rasmi oleh ketua negara tidak secara amnya mengumumkan niat, tetapi kebanyakan masa mereka mendedahkan proses yang telah dimulakan dan disahkan, mereka membangkitkan a fait accompli. Oleh itu, jika Vladimir Putin telah mengumumkan berakhirnya hegemoni dolar, ia adalah kerana perkara itu telah dijalankan untuk beberapa lama dan telah mencapai tahap kritikal, di mana ekonomi Amerika berada dalam bahaya besar. Sehinggakan isu itu baru-baru ini dibincangkan di CNN; ahli ekonomi yang dijemput untuk membahaskan isu itu hanya berkata bahawa de-dolarisasi akan menjadi bencana bagi Amerika Syarikat dan rakyat Amerika, bahawa ia akan membawa kepada hiperinflasi di Amerika Syarikat.

Kesilapan AS dan EU

Lebih-lebih lagi, di luar penjelasan teknikal, kegagalan bank-bank Amerika tertentu mungkin hanya gambaran awal keruntuhan global piramid Ponzi.

Keadaan permainan

Dalam bidang kewangan, AS dan EU menggali kubur mereka sendiri, pada tahun 2014, dengan mengecualikan beberapa bank Rusia daripada sistem pertukaran antara bank SWIFT. Ini mendorong Rusia dan China untuk membangunkan sistem mereka sendiri. Hari ini, CIPS China akan menyokong pertukaran antara negara di luar Barat. Tetapi SWIFT bukan sahaja sistem kewangan, ia juga, dan mungkin di atas semua, alat perisikan yang berharga, kerana ia membolehkan untuk mengetahui semua pertukaran komersial antara negara-negara di dunia. Oleh itu, pertukaran ekonomi antara negara di luar Barat akan menjadi semakin legap kepada Amerika Syarikat dan Barat secara amnya. Ini memalukan.

Secara selari, Bank Pembangunan Baru BRICS (NDB) yang berpangkalan di Shanghai dibuka secara rasmi pada Julai 2015. Dilma Roussef baru sahaja dilantik sebagai ketuanya. Oleh itu, semua alat telah disediakan untuk pembangunan perdagangan di luar dolar. Selain itu, bank pusat India kini membenarkan pembayaran antarabangsa dalam rupee India dan Arab Saudi sedang bersedia untuk menjual minyaknya kepada China dalam yuan; ini adalah penghujung petrodollar.

Mesyuarat diplomatik

Dalam bidang diplomatik, keadaan semakin pantas dan peristiwa mengikuti satu sama lain. Mari sebutkan yang terbaharu, kurang daripada sebulan:

  • Menjalin semula hubungan diplomatik antara Iran dan Arab Saudi, di bawah naungan China.
  • Penerimaan Bashar al-Assad oleh Vladimir Putin di Moscow. Dalam hal ini, kita perlu mengikuti operasi di Syria dan nasib pemasangan tentera Amerika di sana.
  • Bashar al-Assad dan isterinya pergi ke Emiriah Arab Bersatu.
  • Iran dan Iraq menandatangani perjanjian kerjasama keselamatan untuk menghentikan aktiviti Kurdish yang disokong CIA.
  • Xi Jinping diterima oleh Vladimir Putin di Moscow.
  • Xi Jinping menerima Luiz Inacio Lula di Beijing selama lima hari.
  • Forum Rusia-Afrika di Moscow dengan pemimpin Afrika.

Urutan diplomatik ini datang selepas satu tahun perubahan besar di dunia. Secara beransur-ansur, negara-negara tidak bersekutu telah beralih daripada sikap berkecuali kepada sokongan tersirat (sekurang-kurangnya) untuk Rusia, seperti yang dibuktikan oleh penolakan negara-negara Barat oleh Afrika dan forum Rusia-Afrika baru-baru ini. Lebih penting lagi, dua organisasi yang menyokong paradigma geopolitik baharu yang baru muncul, Pertubuhan Kerjasama Shanghai (SCO) dan BRICS, semakin menarik.

anak patung Rusia

Ingat bahawa SCO berbentuk seperti anak patung Rusia, dengan negara anggota di bulatan pertama, negara pemerhati di kedua dan rakan perbincangan di bulatan ketiga. Pertemuan di Samarkand pada 15-16 September 2022, menjelaskan kewajipan Iran untuk menyertai organisasi itu, melancarkan proses meluluskan Belarus sebagai negara anggota, dan bersetuju untuk menjadikan Mesir, Arab Saudi, Qatar, Bahrain, Maldives, Arab Bersatu. Rakan kongsi perbincangan baharu Emirates, Kuwait dan Myanmar.

Bagi BRICS, di bawah inisiatif China untuk format “BRICS Plus” pada Mei 2022, organisasi itu akan dapat membuka pintunya dengan lebih mudah kepada ahli masa depan. Pada masa ini terdapat empat permohonan rasmi: Algeria, Argentina, Iran dan Mexico; negara yang semuanya mempunyai berat serantau. Terdapat juga banyak ungkapan minat, belum rasmi: Arab Saudi, Turki, Mesir, Indonesia, Afghanistan, Pakistan, Kazakhstan, Nicaragua, Nigeria, Senegal, Thailand, Emiriah Arab Bersatu, Bangladesh, Filipina, Vietnam, Korea Selatan.

Kita menyaksikan perubahan dunia ke arah paradigma geopolitik baharu ini yang sedang dilaksanakan dengan lebih pantas dan konkrit.

Operasi ketenteraan sebagai sokongan

Dalam artikel saya sebelum ini, saya menyebut kemungkinan sekurang-kurangnya dua pilihan strategik untuk Rusia dalam perangnya di Ukraine. Nampaknya kini munasabah untuk berfikir bahawa Vladimir Putin, dengan sokongan China dan lain-lain, telah memilih pilihan yang kebanyakannya ekonomi untuk mencekik negara-negara Barat, dengan tindakan ketenteraan melayani “teras dominan.

Dilihat dari sudut ini, strategi dan taktik Rusia di Ukraine membawa maksud yang berbeza. Ia adalah persoalan untuk menjadikan perang bertahan dengan taktik menggigit perlahan tetapi berterusan, memusnahkan tentera berturut-turut yang dibangkitkan oleh Ukraine dan NATO sehingga keletihan Barat, dari segi ekonomi dan seterusnya dari segi ketenteraan.

Mari kita petik dalam hal ini Yevgeny Prigogin yang telah mengisytiharkan pada 28 November 2022: “Tugas kami bukanlah Bakhmut (Artyomovsk) itu sendiri, tetapi pemusnahan tentera Ukraine.” Perkataan “tugas” adalah penting, kerana ia jelas bermakna bahawa Wagner mempunyai misi tertentu, jadi dalam penyelarasan dengan Kakitangan Am Rusia.

Dengan menjadikan Bakhmut-Artyomovsk sebagai objektif strategik secara ketenteraan, tetapi terutamanya simbolik, Rusia menarik unit Ukraine yang, memunggah bahagian depan yang lain, dilaminasi satu demi satu. Penyelenggaraan 600,000 lelaki di sepanjang barisan hadapan juga menawarkan kemungkinan serangan strategik di beberapa tempat, sekali gus ancaman kekal yang menimbulkan sakit kepala bagi kakitangan NATO.

Di samping strategi kemerosotan dan keletihan ini, Rusia menegaskan keunggulan teknologinya melalui penggunaan peluru berpandu hipersonik yang berhemat dan bijak untuk menghalang negara NATO daripada mengambil langkah tambahan. Penyelamatan enam peluru berpandu baru-baru ini, salah satu daripadanya dilaporkan memusnahkan ibu pejabat rahsia NATO di pinggir Kiev, menghantar mesej yang jelas: enam peluru berpandu hipersonik sudah cukup untuk menenggelamkan enam kapal pengangkut pesawat Amerika secara serentak.

Kejatuhan dolar sedang berlaku

Apa selepas ini?

Hampir, Rusia telah pun menang menentang AS dan NATO. Kemunculan dunia berbilang kutub telah meningkat secara mendadak sepanjang tahun lalu, terutamanya dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dan menjadi kenyataan di depan mata kita. Kejatuhan dolar sedang berlaku dan kita boleh meramalkan berturut-turut kegagalan bank Barat dan hiperinflasi dalam jangka pendek.

Di lapangan, Rusia akan mengintegrasikan semula Novorussia ke dalam persekutuannya. Bagaimana? Sama ada dengan serangan ketenteraan yang cepat setelah tentera Ukraine benar-benar keletihan, atau melalui rundingan di mana ia akan mengenakan syarat-syaratnya.

Di dunia lama, kejatuhan dolar akan membawa kepada kejatuhan taraf hidup di Amerika Syarikat, ke tahap di mana seseorang tertanya-tanya sama ada Kesatuan akan bertahan daripada kejutan ini, dan dengan kesan domino, kejatuhan Barat dan ekonomi Eropah. Kita akan menyaksikan pembongkaran NATO dan EU dan fenomena pemberontakan, tidak semestinya ganas, yang membawa kepada perubahan rejim.

Ini akan menjadi peluang bagi Perancis untuk memulihkan kedaulatannya dan tempatnya di dunia jika rejim baharu itu layak menerimanya.

laman web Régis Chamagne

totobet singapore hari ini

pengeluaran sydney

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

result hk

data+hk+4d