toto

Tabiat Menetap Perlawanan Membawa kepada Pengharaman Seumur Hidup untuk Jurulatih Tenis Chile

Persatuan Integriti Tenis Antarabangsa ( ITIA ) telah mengharamkan jurulatih Pengeluaran SGP tenis lama Sebastián Rivera selepas tuntutan mengatur perlawanan.

Menetapkan perlawanan tenis
Brandon Nakashima meraikan kemenangan pertamanya dalam jelajah ATP. Penentuan perlawanan dalam tenis terus menjadi isu, dengan ITIA kini mengeluarkan larangan seumur hidup terhadap bekas jurulatih kerana permainan menipu. (Imej: Will LeFevre)
Tidak diketahui berapa banyak permainan yang terjejas oleh Rivera. Pada kiraan terakhir, ITIA mengenal pasti sekurang-kurangnya 64. Tetapi bilangannya mungkin lebih tinggi.

Rivera pernah menjadi pemain profesional tenis, walaupun dia tidak pernah mempunyai kemahiran untuk mara lebih tinggi daripada kedudukan 705 dalam mana-mana senarai, menurut ATP. Mungkin menyedari dia tidak mempunyai masa depan sebagai pemain, dia beralih kepada kejurulatihan.

Pada masa ini membentuk masa depan pemain tenis yang semakin meningkat inilah Rivera mula melanggar peraturan ITIA. Organisasi itu tidak menjelaskan bagaimana ia pada mulanya mendedahkan jenayahnya, hanya menyatakan bahawa kesnya melibatkan “bilangan tertinggi” pelanggaran yang pernah dihadapinya.

Penyalahgunaan Sistematik Tenis
Dunia Rivera mula terungkai pada bulan Mei apabila Unit Integriti Tenis ITIA melancarkan siasatan. Ia menentukan bahawa, sekurang-kurangnya pada 2017 dan 2018, dia terlibat dalam beberapa insiden mengatur perlawanan.

Jurulatih yang disingkirkan itu tidak memihak kepada dirinya sendiri. Apabila ITIA meletakkan kerjayanya di bawah mikroskop, dia tidak peduli untuk mengambil bahagian dalam penyiasatan. Akibatnya, dia tidak pernah melangkah ke hadapan Result SDY untuk mempertikaikan pertuduhan terhadapnya. Ini membawa kepada larangan seumur hidup untuk melatih dan bermain dalam mana-mana perlawanan yang dibenarkan. Dia juga tidak boleh menghadiri mana-mana permainan yang dibenarkan.

Rivera juga perlu membayar denda $250K. Itu tidak akan datang daripada kemenangan tenisnya, walaupun. Rekod ATP menunjukkan dia hanya memenangi $15K sebagai pemain.

Walaupun kekurangan kejelasan mengenai sifat sebenar pelanggaran, ITIA memberikan butiran mengenai bahagian peraturannya yang dilanggar Rivera. Ini termasuk meminta atau memudahkan pertaruhan pada keputusan perlawanan dan cuba untuk menipu keputusan perlawanan. Rivera mungkin juga telah merasuah pemain atau pemain.

Dari Gelanggang Tanah Liat ke Hutan Konkrit
Profil LinkedIn yang sepadan dengan namanya dengan perihalan sebagai bekas pemain tenis ATP Chile menunjukkan bahawa Rivera kini tinggal di Las Vegas . Dia menyenaraikan profesionnya sebagai wakil antarabangsa untuk “All World Ventures” (sic), sebuah syarikat yang mempunyai lebih banyak unsur dalam penerangannya.

“Syarikat liabiliti terhad asing” itu menunjuk kepada entiti yang mempunyai hubungan tambahan dengan dunia tenis. Dalam senarai pengarah dan Keluaran HK pegawainya ialah Keanu D. Ellen, bekas pemain tidak berpangkat AS.

Perlawanan tenis terbaru Ellen adalah pada 2017, menurut ATP. Pada tahun itu, dia sibuk di Mesir dan Tunisia , yang terakhir juga menjadi tumpuan untuk mengatur perlawanan dalam tenis.