casino

Tetapi mengapa Macron begitu berminat untuk mempromosikan vaksin HPV?

Ketua Negara akan melawat sebuah kolej di Charente hari ini untuk meningkatkan kesedaran tentang vaksinasi human papillomavirus (HPV) di kalangan golongan muda. Tetapi memandangkan data semasa, seseorang boleh tertanya-tanya tentang faedah sebenar pencegahan ini.

Oleh Alix Jouan

Emmanuel Macron akan melawat sekolah tinggi Jean-Lartaut di Jarnac, Charente, pada hari Selasa, 28 Februari. Diiringi oleh Menteri Pendidikan Negara dan Belia, Pap Ndiaye, dan Menteri Kesihatan dan Pencegahan, François Braun, Ketua Negara akan menghadiri sesi vaksinasi percuma yang dianjurkan di sekolah. Kemudian dia akan menyertai operasi untuk meningkatkan kesedaran tentang vaksinasi terhadap human papillomavirus (HPV).
Tetapi apa yang dilakukan oleh Presiden Republik dalam “kekacauan” ini? Tidakkah dia ada urusan lain yang lebih penting untuk diuruskan ketika ini? Saya rasa tidak.

“Lebih jauh dan lebih kuat” dalam vaksinasi anti-HPV

Kami tahu sejak video yang diterbitkan di TikTok pada 9 Disember 2022 bahawa Emmanuel Macron telah memutuskan untuk menangani penyakit kelamin pada golongan muda dan “melangkah lebih jauh dan lebih kuat” dalam vaksinasi terhadap HPV “untuk mencegah kanser yang kemudiannya berlaku”. Pada hakikatnya, ini adalah niat yang baik dan kami mungkin gembira dengan dasar pencegahan ini.
Seseorang boleh… Dengan syarat seseorang itu tidak mendengar pelbagai hujah yang bercanggah, selama beberapa tahun, bukan sahaja kegunaannya, tetapi juga tidak berbahaya bagi vaksin anti-HPV ini, khususnya Gardasil®.

Kanser serviks: isu kesihatan awam?

Jangkitan papillomavirus manusia adalah biasa dan selalunya jangkitan kelamin (STI) yang tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, strain tertentu (atau genotip) menyebabkan lesi yang, jika ia berterusan, bertanggungjawab untuk perkembangan kanser sfera anogenital dan ENT. Lebih khusus lagi, genotip 16 dan 18 dianggap bertanggungjawab untuk 70% kanser serviks.
Di Perancis, dianggarkan 3,000 wanita terkena kanser ini setiap tahun, dengan 1,000 kematian malang. Walaupun ini masih seribu terlalu banyak, angka ini agak rendah berbanding kanser lain seperti kanser payudara, seperti yang ditunjukkan oleh statistik kanser contre le Ligue. Oleh itu, kanser serviks bukanlah apa yang dipanggil isu kesihatan awam keutamaan.

Pemeriksaan yang berkesan

Dalam kebanyakan kes, kanser ini dikesan dan dirawat tepat pada masanya, terima kasih kepada susulan dan saringan ginekologi melalui ujian smear atau ujian. Yang terakhir telah mengurangkan kejadian kanser serviks di Perancis sebanyak 40% sejak 1990 dan kematiannya sebanyak 37%, dengan hanya 59.5% wanita yang disaring. Adakah berguna untuk menggunakan vaksin apabila alat yang mudah dan berkesan itu wujud dan ia akan mencukupi untuk mengukuhkan penggunaannya?
Pada dasarnya, ya, kerana mencegah selalu lebih baik daripada mengubati. Tetapi dengan syarat bahawa vaksin ini benar-benar berguna untuk pencegahan kanser dan lebih-lebih lagi tanpa bahaya.

Vaksin dikhaskan untuk remaja

Vaksin HPV yang digunakan di Eropah (Gardasil®, kemudian Gardasil 9®, dan Cervarix®) telah diletakkan di pasaran pada tahun 2006. Tujuannya adalah untuk mencegah jangkitan oleh strain HPV yang paling berbahaya dan, akibatnya, untuk mengehadkan atau bahkan mengelakkan risiko kanser yang disebabkan oleh strain ini.
Masalahnya ialah vaksin ini, seperti kebanyakan, mesti diberikan kepada orang yang sihat. Jika mereka disuntik kepada orang yang telah dijangkiti dengan strain yang disasarkan, kajian klinikal telah menunjukkan bahawa mereka cenderung untuk meningkatkan risiko lesi prakanser. Inilah sebabnya mengapa pihak berkuasa kesihatan mengesyorkan vaksinasi pada usia awal (11-14 tahun di Perancis), sebelum sebarang hubungan seksual yang boleh mendedahkan kepada risiko jangkitan.

Faedah yang tidak dapat disahkan pada kanser

Remaja (terutama perempuan) diberi vaksin dengan harapan dapat mencegah kanser 20 atau 30 tahun kemudian.
Walau bagaimanapun, pada masa ini adalah mustahil untuk menilai faedah vaksinasi terhadap kanser serviks, semata-mata kerana remaja pertama yang divaksinasi 17 tahun yang lalu masih belum mencapai umur di mana kanser ini biasanya berlaku, iaitu 40-50 tahun. Walaupun kajian klinikal telah menunjukkan beberapa keberkesanan vaksin terhadap jangkitan dan lesi akibat HPV yang disasarkan, kegunaannya dalam mencegah kanser masih menjadi spekulasi pada masa ini.
Selain itu, dalam jangka masa yang begitu lama (dua hingga tiga dekad), banyak faktor lain mungkin memainkan peranan dalam perkembangan kanser alat kelamin: gaya hidup, amalan seksual, kaedah kontraseptif, dll. Ini menjadikannya sukar, jika tidak mustahil, untuk menilai peranan sebenar vaksin dalam bidang ini.

Kejadian buruk yang serius

Sebaliknya, banyak kejadian buruk yang serius telah dilaporkan oleh kanak-kanak perempuan yang diberi vaksin, termasuk penyakit autoimun seperti multiple sclerosis atau lupus. Tetapi juga sindrom Guillain-Barré, myasthenias, polymyositis, penyakit Verneuil, hipersomnia idiopatik, ensefalomyelitis tersebar akut dan morbiditi lain yang melumpuhkan dengan nama yang rumit.
Seperti biasa dengan vaksin, jumlah sebenar mangsa ini tidak diketahui dan kebanyakan daripada mereka bergelut untuk mempunyai kaitan antara patologi mereka dan vaksinasi yang diiktiraf. Sebahagian daripada mereka telah bergabung dalam kumpulan “Girls and Gardasil®” untuk mengambil tindakan undang-undang. Menurut peguam mereka, Camille Kouchner, 1,672 kes kejadian buruk dilaporkan antara 2006 dan 2011, 352 daripadanya serius, untuk lebih dua juta wanita muda yang diberi vaksin.

Aduan jenayah ditutup tanpa susulan

Sepuluh aduan telah difailkan pada tahun 2013 terhadap makmal Sanofi Pasteur MSD (yang memasarkan Gardasil® di Perancis) dan terhadap Agensi Kebangsaan Perancis untuk Keselamatan Ubat-ubatan (ANSM) kerana “memudaratkan orang secara tidak sengaja dan penipuan yang lebih teruk”. Dua puluh lima aduan lain telah difailkan pada tahun 2014 kerana “kecederaan yang tidak disengajakan, pelanggaran kewajipan keselamatan yang nyata dan mengabaikan prinsip langkah berjaga-jaga dan pencegahan”. Tetapi semuanya ditolak oleh Pejabat Pendakwa Raya Paris, yang menganggap bahawa hubungan antara patologi yang dibangunkan dan vaksinasi tidak ditubuhkan.

“Pengumuman tegas” oleh Presiden

Walau bagaimanapun, memandangkan data semasa dan ketidakpastian tentang manfaat sebenar vaksin ini terhadap kanser, khususnya kanser serviks, seseorang mungkin tertanya-tanya tentang minat Presiden Republik dalam mempromosikannya dengan begitu bersemangat di kalangan remaja. The Élysée bercakap untuk hari Selasa ini tentang “pengumuman yang tegas untuk membasmi papillomavirus”. Mari kita berharap bahawa ini bukan satu lagi kewajipan vaksinasi dan semua orang akan dapat mengekalkan persetujuan bebas dan termaklum mereka.

Kesaksian Océane Bourguignon, satu-satunya mangsa kesan sampingan yang serius yang mana penyakitnya yang tidak dapat dipertanggungjawabkan kepada vaksinasi diiktiraf oleh kepakaran berganda, disertai dengan keterangan ibu bapa Adriana, gadis muda yang meninggal dunia selepas vaksinasinya.

result singapura hari ini

sydney hari ini

sidney yang

keluaran hongkong malam

totobet net sgp